28 Ocak 2011 Cuma

Rus prensi Vladimir sırılsıklam âşık düşünce Ruslar Hristiyan oldular

(Vladimir'in Dinyeper Nehri'ne bakan heykeli, Kiev.)

Dokuzuncu asrın ortalarından itibaren kenizlikler, yani prenslikler şeklinde teşekkül eden Rusya, Bizans ile sıkı bir ilişki içerisindeydi. İlk knezlerden Igor'un eşi, Svyatoslav'ın annesi Olga, oğlunun küçük yaşından dolayı idareyi ele almış, bu dönemde bir İstanbul seyahati yapmıştı. İstanbul'dan döndükten sonra Hristiyan inancına geçmiş, lakin bu hareket münferit kalmış ve toplumu etkilememişti.

Ruslar, Knez Vladimir'in, Bizans İmparatoru'nun kızkardeşine olan aşkı sayesinde Hristiyanlık inancını resmen kabullendiler. Anadolu'da Bizans İmparatoru İkinci Basil'e karşı Bardas ve Fokas adlı iki general ayaklandı ve isyanın bir türlü bastırılamaması üzerine imparato, Vladimir'den yardım istedi. Vladimir ise, Bizans İmparatoru'na yardımı karşılığında güzelliği dillere destan kızkardeşi Anna ile evlenmeyi şart koştu, iktidarını korumak isteyen imparator da Vladimir'in teklifini hemen kabul etti.

Sözünde duran Vladimir, 988'de Anadolu'ya asker gönderdi ve isyan bastırıldı. Sıra İmparator İkinci Basil'in sözünü tutmasına geldi, ancak Bizans İmparatoru sözünde durmayarak kızkardeşini göndermeyince, Rus Klezi bu defa Bizans topraklarına saldırdı.
Zor durumda kalan İkinci Basil, tek şartla kızkardeşini kendisine verebileceğini söyledi. İmparatorun şartına göre, Vladimir ancak Hristiyan olursa Bizans prensesi ile evlenebilecekti. Anna ile bir an önce evlenmek isteyen Vladimir, vakit kaybetmeden Hristiyanlığı kabul etti, hatta askerlerini ve halkını da zorla Hristiyan yaptı.

Aykut Can
(Habertürk Tarih, Sayfa:14, 26.12.2010)